Norway celebrates Labor Day - The Norwegian American1. Hva er Labor Day?
La oss begynne med en liten Labor Day-historie. I 1947 ble Labor Day en offisiell fridag (“høytid”) i Norge, selv om den virkelig ble feiret siden 1890. En av de mest betydningsfulle begivenhetene i historien til denne høytiden var Haymarket Affair i 1886 i USA, der folk protesterte i en åtte timers arbeidsdag. Over tid har flere forespørsler og idealer blitt fremmet, og i dag søker nordmenn fortsatt større likestilling og solidaritet.

Dette er en spesiell dag for arbeidstakere å ta seg fri og hvile (“hvile”). For mange mennesker er denne dagen også en mulighet til å sette opp demonstrasjoner for bedre ansattes rettigheter og større frihet (“frihet”) for arbeidere. I likhet med resten av verden, søker Norge selvfølgelig å hedre arbeidstakere og feire den gevinsten arbeiderklassen har oppnådd gjennom årene.

2. Når er Labor Day i Norge?

Hvert år feirer nordmenn Labor Day 1. mai. Dette er den samme datoen som resten av verden feirer, med unntak av USA, som feirer den første mandagen i september.International Workers' Day - Wikipedia

3. Norske arbeidsdagstradisjoner

I Norge er Labor Day fortsatt en tid for folk å demonstrere (“demonstrere”) for rettigheter, selv om det også er en feiringsdag for de rettighetene som allerede er oppnådd. Hvis du tilfeldigvis er i Norge under Labor Day, kan du høre folk holde taler eller se dem marsjere i parader med musikk. En annen vanlig Labor Day-begivenhet er konserter der folk lytter til musikk, synger, danser og til og med ser på skuespill.

Noen mennesker velger ganske enkelt å holde seg hjemme og forbli fri (“frikoblet”) fra aktivitetene utenfor. De kan tilbringe tid med familie og venner, slappe av alene foran TV-en, eller til og med gå på tur i naturen.

Noen ganger er folk heldige nok til å ha en full Labor Day-helg, avhengig av når 1. mai er det året. I dette tilfellet er det enda mer tid til hvile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *